Följ oss i sociala medier!

YoutubeInstagram

Tomas Andersson

Vad är vi utan glädje?

Precis som många andra började jag och Philip veckan med ett måndagsmöte. Vi rapporterade som vanligt om vår vecka, gick igenom hur många möten vi skulle boka och vilka affärer vi skulle stänga etc. Efter mötet tittade vi på varandra och insåg vad som var fel: det var nog det tråkigaste och mest energilösa mötet vi någonsin haft.

Jag vill vara tydlig med att det jag just skrev och berättar nu är två helt olika nivåer, men en av anledningarna till mötesstämningen var kanske omedvetet den tragiska nyheten om Aviciis bortgång. En stor inspirationskälla som följt oss två tätt de knappa 10 åren vi känt varandra. Första åren spelades Avicii på i stort sett varje måndagsmöte, mellan kundmöten och på fredags-AWn.

Jag såg om dokumentären True Stories i lördags och slogs då av att inte glömma vad som är viktigt i livet och i karriären, inte minst att finna glädjen och att ha roligt.

Vi har i många avsnitt av Stjärnsäljarpodden och artiklar pratat om mål och visioner. Vi har berättat om hur viktigt det är att sätta upp ett långsiktigt mål, för att sedan bryta ner det i kortsiktiga dagliga mål. Men hur viktigt är det egentligen att nå sitt mål om man inte haft roligt på vägen dit?

När du väl är där, när du står mitt i din egen visionboard och kan bocka av allt på listan, hur mycket är det då värt om du inte har njutit på vägen?

Att ha tydliga mål och visioner är något jag fortfarande tror på, men personligen har jag hellre misslyckats på hälften av punkterna om jag haft roligt på vägen dit. Sen behöver såklart inte allt och alla moment i det man gör vara roligt, men definitivt i ett längre perspektiv.

I sammanhanget kan ju detta låta banalt, men vad kan man göra för att skapa glädje och ha roligt på jobbet? Sluta göra möten till en avrapportering, berätta istället om något roligt jobbrelaterat som har hänt och vad du ser fram emot i veckan. Se alla möten med människor som ett tillfälle att potentiellt lära känna varandra. Byt miljö ibland, sätt dig och jobba i en solig park eller en hotellobby när du har möjlighet. Beröm varandra, ta pauser och prata inte jobb på lunchen.

Om du verkligen inte trivs med ditt säljjobb: berätta det för chefen, får du inget gensvar: säg upp dig.

Mitt sista triviala tips är att lyssna på musik. Denna vecka var som tur är ett undantag och nu blir det inga fler trötta måndagsmöten för oss. Fokus på glädje och att ha roligt.

Och att lyssna på Avicii.

Tack för att ni ville läsa. Kram.