Följ oss i sociala medier!

YoutubeInstagram

Tomas Andersson

“Håll fåglarna borta” och 6 andra saker som gör mig mer produktiv

En av de största fallgroparna för oss säljare är att lägga tid på saker som inte genererar sälj. De kan vara att lägga för mycket tid på internmöten, använda säljverktyg som inte fungerar eller att i onödan förbereda dig i timtals utan kundkontakt.

Den senaste tiden har inneburit en del positiva förändringar för mig och Philip (vi berättar om det i Stjärnsäljarpodden här http://bit.ly/2jJ9Y8K), vilket har lett till att vi delvis nödgats påminnas om grunderna i produktivitet. Jag är en enkel man och tror på fokus och just enkelhet. Här är sju saker som gör mig mer produktiv varje dag.

1 Mål & prioriteringar

Varje dag skriver jag ner mitt långsiktiga mål och min kortsiktiga prioritering. Jag tittar även på min Vision Board (bilder på mina långsiktiga mål). På så sätt behåller jag fokus på rätt sak. Basic, men vitalt.

2 Håll fåglarna borta!

Utan stöd och disciplin tappar jag extremt lätt fokus, därför måste jag jobba hårt med detta. “Fåglarna” är distraktioner som flyger förbi och tar uppmärksamhet från mina prioriteringar. Stäng av alla notifikationer, sätt mobilen på ljudlöst och använda ett out of office-svar på mailen. Inför ett arbetspass skriver jag ner två punkter: 1) Vad jag ska göra (t. ex. boka möten) 2) HÅLL FÅGLARNA BORTA.

3 Pomodoro-tekniken

“Pomodoro-tekniken” som är ett arbetssätt som innebär att man jobbar effektivt i intervaller på 25 minuter (sätt en klocka), med 5 minuters paus mellan. På det sättet kan jag behålla fokuset och verkligen hålla fåglarna borta.

4 Maila mindre

Mailen är en gigantisk tidstjuv, och även om man gillar dopaminkicken tar det lång tid att ställa om från en arbetsuppgift till en annan. Istället för att jobba efter någon annans agenda, börjar jag inte inte dagen med att kolla mailen och kollar max tre gånger om dagen.

5 Stör ej!

Ha en “stör ej”-attityd i teamet: skriv inte om minsta sak på Slack (eller liknande), skriv alltid direkt istället för i en grupp och tänk ett varv till om du kan lösa problemet själv innan du stör en kollega. Ta mer egna beslut.

6 Avlasta huvudet

Mitt CRM-system är min minnesbibel i allt jag gör – det handlar helt enkelt om att jag outsourcar mitt minne. Mitt CRM-system är min enda källa med all data och jag litar på det till 100%.

7 Boktips!

Min favoritbok heter 4 Hour Work Week av Tim Ferris som delvis förändrade mitt liv. Förut trodde jag att varje extra timme jag la på arbetet innebar mer tillfört värde. Idag jobbar jag färre timmar än jag gjorde för 5 år sedan, men är betydligt mer produktiv. Jag försöker att säga nej till mycket och har automatiserat saker i min omgivning. Gör det du är bra på, och bara det.